30.9.11

Choco-NotenPasta 'Renouvelé'


Vernieuwd of verbeterd, dit jaar wéér de choco-notenpasta op basis van tamme kastanje puree.
Een recept gebaseerd op choclade- en notenminnende smaak papillen!
In dit receptenlog ga ik iets dieper in op de bereiding van de puree zelf en de hoeveelheden zijn iets kleiner en nauwkeuriger om publicatie van dit recept mogelijk te maken op andere receptensites.
Er is me ook gevraagd dit recept in het frans te vertalen voor enkele lekkerbekken die dit graag zelf willen maken in plaats van mij de paar potjes die ik heb 'afhandig' te maken door me lief en watertandend aan te kijken.

De kastanjes
De eerste meest vers gevallen tamme kastanjes zijn het best op smaak. In de ochtend rapen, dan zijn ze nog niet te ver gedroogd door de zon of verzadigd van regenwater.
Maak een kruis-insnede met een klein scherp stevig mesje aan de onderkant van de kastanje en pel zo de kastanjeschil eraf. probeer het harige vlies ook zoveel mogelijk er vast af te schillen. Het is een heel gepeuter en na het koken van de kastanjes zul je dit karweitje nog een keer na moeten lopen. Het makkelijkst als ze zijn afgekoeld. Kijk voor het 45 minuten koken van de kastanjes of ze gaaf zijn. Er huizen nog wel eens witte wormpjes in die het toegangsgaatje dat ze er ooit in vraten nu volstoppen met een muisgrijze korrelige substantie dat ze ook wel larve-poep noemen. De kastanjes met zo'n verscholen beestje in de hersenachtige kern hebben geen egaal romige kleur, maar wat gevlekt. Ook de smaak is ronduit vies!
Na het koken, uit laten druppen in een vergiet en dan grondiger ontvliezen, prak ze fijn met een vork of stamper. Er ontstaat een droge korrelige massa die aan kruimeldeeg doet denken. Als je de kastanjes meteen na het afgieten fijn stampt wordt het meer een puree door het vocht dat nog in de kastanjes zit. Het enige nadeel hiervan zijn de vliezen die nog om de kastanjes zitten en je niet echt fijn krijgt. Doe 400 gram van de kastanje-kruimels in een hoge maatbeker en giet hier 40 ml notenolie bij. Met een staafmixer maak je hier een egale pasta van. Is de pasta nog niet smeuiig genoeg? Voeg dan wat extra olie toe.
De Noten
Ik gebruik ongezouten, ongebrande pinda's, cashew-noten, walnoten en hazelnoten met vlies.
Ik 'brand' de cashewnoten en hazelnoten zelf, gedurende een klein uur, in een grote koekenpan op laag vuur en hussel ze om de paar minuutjes om. De walnoten, in dit geval geraapt dus het kraken kost ook wel een flink uur, brand ik niet.
Doe alle noten in een grote doek en sla ze eerst zo fijn mogelijk met een houten hamer op een stevige vlakke ondergrond. Daarna kun je ze verder fijnmalen met een blender of staafmixer. Voeg dan wel 100 ml notenolie toe en blijf malen tot er een pindakaas-achtige substantie is ontstaan.

Ingrediënten
* 150 tot 200 ml notenolie, bij voorkeur walnotenolie.
* +/- 400 gr noten gemixt naar eigen keuze.
* 400 gr kastanjepuree
* 100 gr roomboter
* 100 gr praline fondant chocolade of pure fondant
* 200 gr donkere basterdsuiker (of andere gebrande suiker, honing of Stevia, hoeveelheid afhankelijk van de zoetstof)
* 50 gr cacao
* 100 ml room
* 2 zakje vanillesuiker
* 1 volle theelepel zout

Werkwijze
- Bereid de kastanjepuree als hierboven beschreven
- Bereid de notenpasta als hierboven beschreven
- Zet een ruime pan op zo laag mogelijk vuur.
- Doe de suiker, vanillesuiker, boter en zout in de pan en laat dit al roerend goed smelten.
- Voeg daarna de fondant toe in kleine stukjes en de cacao. Laat dit al roerend smelten.
- Voeg de room toe en laat dit alles even doorwarmen, blijf veel roeren en laat het NIET koken!
- Als de choco-pap mooi egaal is en alle suikers goed zijn opgelost, giet dit in een ruime kom. Voeg de kastanjepuree en de notenpasta roe en roer dit zo lang als nodig zeer goed door elkaar.
- Proef even, indien nodig wat zout, suiker of olie toevoegen.
- Vul de schoongemaakte droge! potjes en sluit ze stevig af.

Bewaar je choco-noten Delicatesse op een droge donkere koele plaats. Na opening in de koelkast bewaren, voor de zekerheid. Of het zo lang open zal staan is de vraag. Het is eigenlijk te lekker!