28.6.11

WinterPerzik Jam

Ingrediënten
* 3 kg perziken
* blikje met stukjes ananas, uitgelekt
* 3 kg geleisuiker, liever iets minder
* sap van 3 citroenen
* 10 kruidnagels
* 4 stokjes kaneel
* 1 klein gedroogd rood chili-pepertje
* 150 ml whiskey of brandewijn
Werkwijze
Ontvel en ontpit de perziken en snij ze in stukjes, laat de stukjes ananas uitlekken, maak een kruidenzakje met de kaneel, kruidnagel en het pepertje.
Doe alle ingredienten en het kruidenzakje in een grote hoge pan met een dikke bodem en breng het op hoog vuur aan de kook. Laat het niet langer dan 4 minuten koken en blijf roeren. Schep met een schuimspaan het schuim van de jam af. Haal het kruidenzakje eruit en check of er niets van in de jam is gekomen.
Vooral heel belangrijk in verband met het pepertje. Maak het geheel fijn met een staafmixer.
Vul de potjes bijna tot aan de rand en verdeel de kaneelstokjes uit het kruidenbuiltje over de potjes.
Zet deze jam weg tot van de winter. Ze is heel apart en subtiel pittig.

Hier zijn Peche Blanche het lekkerste om deze jam mee te maken, frisser van smaak en het vruchtvlees is steviger. Maar met gewone perziken kom je aardig in de richting.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen