9.4.11

Bruin Brood



Mijn recepjes zullen altijd tijd kosten. Nu valt de eiersalade wel mee, ok, begint deze weblog met een uitzondering.
Voor dit gewone half bruine granenbrood gebruik je;
* 250 gr biologisch meel
* 250 gr biologisch granenmeel (b.v. Woudkoren of 11-zadenmix)
* 1/4 lt lauw bronwater (uit een pak of fles natuurlijk .... ehm ja, natuurlijk!)
* 21< gr verse gist e.a. 7 tot 9 gr gedroogde gist
-->alternatieven;
http://www.xs4all.nl/~frommew/desem_gisten.html en http://www.xs4all.nl/~frommew/desem-gisten/voordeeg_poolish.html )
* theelepeltje zout
* 3 eetlepels olie naar eigen inzicht. Weet wel dat scherpe oliën erg veel met de smaak van het brood doen.
* Eventueel het brood verrijken met zaden of pitten naar keuze.

Werkwijze:
Los de gist op in 2 dl van het lauwe water (eventueel met twee theelepels suiker erbij om de gist wat sneller 'op gang' te helpen.) Weeg de meelsoorten af en voeg ze bij elkaar in een wijde kom. Voeg het zout toe en extra zaden/pitten en meng dit met een schone droge hand even goed door elkaar. Giet de olie erbij en de gist. Spoel het kommetje van de gist af met de rest van het water en kneed het droog. Zodra het enigszins 1 geheel is geworden, leg je het deeg op een met meel bestoven werkblad. Zorg voor veel werkruimte en meel in een kom, zodat je er makkelijk bijkunt. (Hoeveel potten en pakken ik al niet besmeurd heb, omdat ik het vaak vergat.)
Voeg niet te veel meel meer toe tijdens het kneden. Het kan anders te droog worden.
Ik kneed 10 minuten met de hand, rol het uit en weer op, draai er rollen van, figuren, een grote escargot mijn part. Sla het brood op het blad en kneed het als deeg, net zo lang tot het veerkrachtig is, glad en soepel aanvoelt, zonder te breken. In brood bakken kan ik veel kwijt en het is ergens heerlijk om te doen. De focus op zo iets elementairs blijft bijzonder. Een nieuwe passie?
Zodra het een mooie gladde bol is met bovenstaande kenmerken laat je het deeg 10 minuutjes rusten. Dan kneed je het nogmaals een paar minuten goed door.
Doe het in een kom die bestoven is met wat meel. Leg er een warme vochtige doek overheen en laat het op een tochtvrije! warme plaats rijzen tot het drie tot vier keer meer deeg lijkt. (<--Dit kan een paar uur duren) Stort dit op een weer licht bestoven werkblad.
Kneed er 1 of 2 broden van. Het lijkt weer helemaal in te storten, dat klopt! Dat komt tijdens de tweëede rijzing goed. Versier en snij het brood in zo je wilt, om patronen te maken of te versieren. Om zaden en pitten goed te laten plakken besproei je het brood voor het strooien met wat water. Watersproeier -schone plantenspuit- is geen must maar wel heel handig. De oven mag op 200-210 graden. Bak het brood 35 minuten op deze temperatuur. Besproei dan het brood nog eens rondom met water voor een extra krokante korst en bak het brood nog 10-15 minuten op 230 graden.
Het brood is gaar als je op de onderkant klopt en het hol klinkt.
Laat het afkoelen in een grove mand of op een rooster, zodat de onderkant niet papperig wordt.
Voor in de vriezer; vries het nog lauw in en voorkom teveel lucht in de zak.
Vers? Wacht ruim een uur met aansnijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten